Interview: Tec Dive Coordinator Anouck

AnouckOver tecduiken op Bonaire

 

Maak kennis met Anouck. Ze is pas 31 jaar oud en nu al de Tec Dive-coördinator bij Buddy Dive TeK. Ze werkt al meer dan 10 jaar bij Buddy Dive Resort en leidt sinds 2,5 jaar fulltime Buddy Dive TeK. Onze communicatiestagiaire Joep was nieuwsgierig naar tecduiken op Bonaire en daarom voerde hij dit interview met Anouck… Het is te mooi om het niet met jullie te delen…

Kun je ons kort uitleggen wat Tec-duiken is?

Veel mensen denken dat Tec-duiken alleen diep duiken is buiten de recreatieve grenzen. Tecduiken is voor mij duiken met een specifiek doel waarvoor extra uitrusting en procedures nodig is. Diep gaan of duiken in wrakken is niet zo moeilijk, maar het veilig doen is de uitdaging.

Hoe en waarom ben je begonnen met Tec-duiken?

Als je mij aan het begin van mijn duikcarrière had verteld dat ik dit nu zou doen, had ik je uitgelachen. Ik hoorde voor het eerst over Tec-duiken tijdens mijn Rescue Diver-, Dive Master- en Instructor-cursussen in Thailand. Toen ik tec-duikers voor het eerst zag voorbereiden op hun duiken, dacht ik: dat is veel extra uitrusting, dat is niets voor mij. Toen ik meer uitleg kreeg over de projecten die ze deden, de procedures en het gebruik van de uitrusting,was mijn interesse gewekt. Ik besefte dat er veel te zien was op de diepe plekken waar ik nu niet heen kon. Uiteindelijk kreeg ik de kans om een ​​Discover Tec Dive te doen. In Thailand had ik niet het geld om de tec-cursussen te volgen en de uitrusting te kopen, maar ik had honger naar meer.

Waarom ben je Tec-dive coördinator geworden bij Buddy Dive Resort?

Toen ik naar Bonaire kwam, kon ik beginnen met mijn tec-cursussen en heb ik de afgelopen jaren veel tec-duiken gedaan. Ik ben me blijven ontwikkelen en heb zoveel geleerd. Ik ben tec-duikcoördinator geworden omdat de functie vrijkwam en ik niet alleen van tec-duiken houd, maar ook erg geïnteresseerd ben in de logistiek en organisatie binnen de tec-afdeling.

Kun je uitleggen wat Operation CCR is?

Het is een jaarlijks evenement dat specifiek gericht is op duiken met rebreathers. Het is een geweldig evenement voor gecertificeerde rebreatherduikers, maar ook erg leuk als je gewoon voor de eerste keer een rebreather wilt proberen. In de ochtend gaan onze CCR boten uit voor duiken van 2 uur op de diepe riffen en wrakken van Bonaire. In de middag zijn er meestal try-outs en demo’s van nieuwe uitrusting (nieuwe units, maar ook DPV’s, enz.) en ’s avonds zijn er presentaties en momenten om te socializen en andere tec-duikers te leren kennen. Later in het jaar organiseren we ook Bonaire TeK, een evenement speciaal voor tecduikers.

Wat was je beste Bonaire Tek/Operation CCR-moment?

Mijn favoriete moment van Bonaire Tek en Operation CCR was toen ik voor de eerste keer met de tec-duikers het water in mocht. Ik was betrokken geweest bij het ‘droge’ deel van de evenementen – het mengen van gas en het organiseren van de logistiek – en was buitengewoon blij om eindelijk mee te doen aan de tec-duiken.

Wat maakt Buddy Dive uniek vergeleken met andere dive shops die Tec-duiken aanbieden?

Ik denk dat de grootste voordelen van het boeken van tecduiken bij Buddy Dive Resort de gemakkelijke logistiek en flexibiliteit zijn. We hebben een breed scala aan diensten beschikbaar en omdat we alle faciliteiten ter plaatse hebben, kunnen we gas, diensten en benodigdheden/apparatuur leveren wanneer en hoe de gasten dat willen. Onze technische afdeling met huuruitrusting en gasmengstation bevindt zich in onze Drive-thru, wat de logistiek uiterst eenvoudig maakt.

Bonaire is geen erg bekende bestemming voor tec-duiken. Kun je ons vertellen wat Bonaire interessant maakt voor tecduikers?

Naar mijn mening is Bonaire interessant voor technisch duiken vanwege de geweldige omstandigheden en eenvoudige logistiek. Er is gemakkelijk diepte te vinden en de bodemcontour maakt het zeer aantrekkelijk om tec-trainingen te doen op Bonaire. Regelmatig ontvangen wij gasten voor trainingen of instructeurs die cursisten hier een opleiding laten volgen. De duiken zijn prachtig met diepe koraalriffen, een paar wrakken en interessante objecten op diepte, zoals ankers uit de koloniale tijd van Bonaire.

Wat zijn je favoriete tec-duiklocaties op het eiland?

Dit is een moeilijke vraag, maar ik zal er een paar opsommen. 1. Het diepe wrak van de Windjammer, op 60 meter/200 voet. Het is een oud zeilschip dat is gebouwd toen er een omschakeling was tussen hout- en metaalconstructie en zeil- of motoraangedreven, met als gevolg dat ze de constructie had van een oud zeilschip maar dan van metaal was, dus het wrak is in goede staat. Ik hou ook van diepe duiken bij Red Slave, waar je op diepte verschillende ankers tegenkomt die volgroeid zijn met prachtig koraal. Op Klein Bonaire heb je een tweede rifsysteem, dat onaangeroerd is. Het is daar zo mooi. Tenslotte is het de moeite waard om naar Karpata te gaan, waar een eindeloze muur is waar je langs kunt duiken.

Waarom zou je potentiële tec-duikers aanmoedigen om zijn of haar cursus bij Buddy Dive te volgen?

Ik hou van de manier waarop Buddy Dive de tec-cursussen benadert. Wij controleren altijd grondig de duikvaardigheid van de deelnemer om er zeker van te zijn dat de cursisten klaar zijn om de cursus te volgen en of er een goede kans van slagen is. Zo niet, dan helpen wij de studenten zich voor te bereiden op de cursus. Met deze nulmeting kunnen we bepalen waar we eventueel aan moeten werken. We concentreren ons op geweldige basisvaardigheden, zodat duikers stabiel en gefocust blijven wanneer ze moeten beginnen met multitasken.

Wat is je meest memorabele tec-duikervaring?

Dat was tijdens mijn GUE Tec1 cursus. Tijdens een oefening met mijn team werden ons extra moeilijkheden opgelegd. Onze instructeur besloot ons nog meer problemen te bezorgen. Totdat we op een gegeven moment, op ongeveer 30 meter diepte, nog maar één persoon met een masker over hadden, nog maar één met een lamp en we op dat moment allemaal aan de lucht van iemand anders zaten. Omdat we zo op ons gemak waren met elkaar, ging het toch vrij gemakkelijk. De instructeur was achteraf behoorlijk onder de indruk.

Wat is het mooiste dat je ooit hebt gezien tijdens een Tec-duik?

Ik moet zeggen dat ik het geweldig vind om de subtiele veranderingen op het rif en de koralen op wrakken en de bodem van meer dan 70 meter te zien in vergelijking met ondieper water.

Wat staat er nog op jouw Tec Dive-bucketlist?

Ik heb een verlanglijstje dat steeds langer wordt. Ik zou graag naar andere plaatsen reizen. Misschien niet per se plaatsen, maar andere wrakken. Ik zou heel graag naar Truk Lagoon en Bikini Atoll in de Stille Oceaan willen gaan. Ik zou ook heel graag naar de Scapa Flow (wrak uit de Eerste Wereldoorlog) in Schotland willen gaan. Ik ben geïnteresseerd in geschiedenis. Al deze wrakken hebben een historisch verhaal, en ik zou het graag zelf willen zien.

Welke tec-cursus is jouw favoriet en waarom?

Dat is een lastige vraag, aangezien ik het leuk vind om alle cursussen te geven. Ik vind de Tec Basics nog steeds het leukste om te geven. Ik hou ervan een solide basis te leggen waar studenten tijdens alle andere cursussen en duiken van zullen profiteren. Wanneer studenten slagen voor de Tec Basics-cursus, kunnen ze met een gerust hart en vertrouwen door naar de volgende cursussen.

Welk advies zou je toekomstige tec-duikers willen geven?

“Neem de tijd om je vaardigheden op te bouwen en zoek naar een trainingsfaciliteit van hoge kwaliteit. Neem een ​​paar duiken om te oefenen en ervaring op te doen voordat je naar de volgende cursus gaat. Als je je niet comfortabel genoeg voelt om de volgende cursus te volgen, doe dat dan niet. Kies bij het zoeken van een trainingsfaciliteit voor kwaliteit boven een goede prijs of korting.

Did you like this? Share it!